2011-01-09 22:13:12• hírek • Szatmár.ro

A Szatmári Magyar Hírlap hétfői lapszámából

A Szatmári Magyar Hírlap hétfõi, január 10-i lapszámából.

Merre tovább, erdőgazdálkodás?

Az RMDSZ legutóbbi kormányzati szerepvállalása után több Szatmár megyei szakember is országos vezetői tisztségbe került: Balogh Sándor az erdőgazdálkodási hivatal helyettes vezetője lett. Hogy mennyire zsúfolt egy erdőgazdálkodási aligazgató programja hétvégenként is, arról magunk is meggyőződhettünk, ugyanis több hónapba telt, amíg többszöri egyeztetés után sikerült összehozni Szatmárnémetiben a beszélgetést, pár nappal az új év kezdete után. Az intézményvezetőt a román erdőgazdálkodás jelenlegi helyzetéről, a folyamatban lévő változásokról, valamint arról kérdeztük: szakmailag és magánemberként mit jelent számára ennek a tisztségnek a betöltése.

Minden támogatás megmarad


A kettős állampolgárság megszerzése után sem esnek el az eddigi támogatásoktól a magyarigazolvánnyal rendelkezők a státustörvény módosításának köszönhetően. Az eredeti törvényszöveg azt tartalmazta, hogy aki magyar állampolgár, vagy folyamodik az állampolgárságért, az nem lehet alanya a státustörvénynek, azaz számára az oktatási-nevelési és egyéb támogatások nem járhatnak. A tavaly év végén hozott módosítással ezt megszüntették, az állampolgárság megszerzése után sem esnek el az érintettek a támogatásoktól. A változtatások célja az volt, hogy a honosítási törvény életbe lépésével ne érje diszkrimináció a magyarokat. A döntés mintegy kilencszázezer embert érint, napjainkig ennyien igényeltek magyarigazolványt.

Hattal verte a Szolnokot a VSK

Két évvel ezelőtt, első élvonalbeli évében a téli felkészülést a Szolnok együttese ellen kezdte meg a Szatmárnémeti VSK női kosárlabda csapata, amely aztán abban az idényben újoncként, nagy bravúrt végrehajtva, bronzérmet szerzett a bajnokságban. A mostani felkészülés során szintén a magyarországi gárda ellen játszotta első mérkőzését a VSK, amely - miután tavalyelőtt január 20-án 78:73-ra nyert Dan Fleseriu együttese - most is győzött, 54:48 arányban.

Kiállítás Nagykárolyban

A  Nagykárolyi Városi Múzeum, a Szent László Közösségi Ház, a Szent István Kör, valamint a Nagykárolyi Kulturális Központ szervezésében holnap kiállítás nyílik Bem József emlékére. A  kétnyelvű (lengyel-magyar) kiállítást Lengyelországban állították össze 2009-ben,  A tarnówi Bem József tábornok Év rendezvénysorozat keretén belül, születésének 215. és hamvai hazahozatalának 80. évfordulója alkalmából, az évszázados lengyel-magyar barátság jegyében. A megnyitót 2011. január 11-én tartják 15  órától a Szent László Közösségi Házban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: